How to migrate to Australia

How to migrate to Australia


ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံကို အလည္လာလိုပါသလား၊ ဒါမွမဟုတ္ အေျခခ်ေနထိုင္ႏိုင္လိုပါသလား။ နည္းလမ္းေတြ တခုထက္မနည္း ရွိပါတယ္။ အခ်ဳပ္အားျဖင့္ေတာ့ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံကို လာေရာက္ဖို႔ အဓိက လမ္းေၾကာင္း ၂ ခု ရွိပါတယ္။ တခုကေတာ့ ယာယီလာေရာက္ေနထိုင္ျခင္းျဖစ္ၿပီး ေနာက္တခုကေတာ့ အၿမဲတမ္း ေျပာင္းေရႊ႕ေနထိုင္ျခင္း ျဖစ္တယ္လို႔ Kerrie Armstrong ရဲ့ ေဆာင္းပါးမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

By Kerrie Armstrong
Presented by Mu Laing Thein
Published onSaturday, October 21, 2017 – 21:41
File size5.62 MB
Duration12 min 17 sec

အဓိက လမ္းေၾကာင္း ၂ ခုထဲမွာမွ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံကို လာေရာက္ႏိုင္တဲ့ လမ္းသြယ္ေလးေတြ အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။

ၾသစၾတးလ်ႏိုင္ငံ အမ်ဳိးသား တကၠသိုလ္က လူဝင္မႈဆိုင္ရာဥပေဒပညာရွင္ Marianne Dickie ရဲ့အဆိုအရ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံကို ေရႊ႕ေျပာင္းေနထိုင္ဖို႔ ကိစၥဟာ အင္မတန္ ရွဳတ္ေထြးလြန္းတဲ့အတြက္ ေအးဂ်င့္ေတြ ဒါမွမဟုတ္ လူဝင္မႈဆိုင္ရာ ေရွ႕ေနကို လူအမ်ားစုက ငွားရမ္းၿပီး လုပ္ေေဆာင္ေနၾကရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေဖာင္ျဖည့္တတ္ရုံနဲ႔ ၿပီးသြားတဲ့ ကိစၥမဟုတ္ပဲ ဘယ္ပုံ ဘယ္နည္း ဒါမွမဟုတ္ ဘယ္ဗီဇာအမ်ဳိးအစားကို ေလွ်ာက္ရမလဲ ဆိုတာကို သိဖို႔ လိုတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ လူဝင္မႈနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ေအးဂ်င့္အခုေပါင္း ၅၀၀၀ ေက်ာ္ ရွိေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ်မွာ ဝင္ေရာက္ဖို႔အတြက္ ဘယ္ဗီဇာအမ်ဳိးအစားကို ေလွ်ာက္သင့္သလဲ ဆိုတဲ့ေနရာမွာ ရွဳတ္ေထြးလြန္းသလို လူဝင္မႈ ဥပေဒကလည္း အမ်ဳိးမ်ဳိး ေျပာင္းလဲေနတဲ့အတြက္ အခက္အခဲေတြ ျဖစ္ေနရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အခ်ိန္ကုန္ ေငြကုန္ခံၿပီး လုပ္ရတာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

ယာယီလာေရာက္ေနထိုင္ျခင္း

ယာယီလာေရာက္ေနထိုင္ျခင္း အစီအစဥ္ေအာက္မွာ ျပည္ပကေန ၃ လ ကေန ၁ ႏွစ္အလည္လာတာေတြ၊ ႏွစ္နဲ႔ခ်ီ ေက်ာင္းလာတက္တာေတြ၊ အလုပ္အတြက္ ေခတၱ ေရႊ႕ေျပာင္းလာတာေတြနဲ႔ အလည္လာရင္းတႏွစ္ေလာက္ အလုပ္လုပ္ခြင့္ရွိတဲ့ ဗီဇာေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ အၿမဲတမ္း ေနထိုင္ခြင့္ ရခ်င္ရင္ေတာ့ အဲဒီအတြက္ ႏွစ္နဲ႔ခ်ီေစာင့္ၿပီး ေလွ်ာက္ထားႏိုင္သလို ဒုကၡသည္အျဖစ္ ဝင္ေရာက္လိုရင္လည္း ေလွ်ာက္ထားႏိုင္ပါတယ္။ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ အစီအစဥ္ေအာက္မွာလည္း နည္းလမ္းအမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိျပန္ပါတယ္။

ေက်ာင္းသားဗီဇာ

ယာယီလာေရာက္ေနထိုင္ျခင္း ေအာက္မွာ ေက်ာင္းသားဗီဇာနဲ႔လည္း ေနထိုင္ႏိုင္ပါတယ္။  ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ မူလတန္းဘဝကေန တကၠသိုလ္အထိ ေက်ာင္းသားဗီဇာနဲ႔ ေက်ာင္းလာတက္ႏိုင္ပါတယ္။ ေက်ာင္းသားဗီဇာမွာလည္း အမ်ဳိးအစားကြဲျပားမႈ ရွိပါတယ္။ Subclass 500 ဗီဇာအမ်ဳိးအစားကေတာ့ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ အခ်ိန္ျပည့္ ေက်ာင္းသားအေနနဲ႔ ေက်ာင္းလာတက္ဖို႔အတြက္ ေလွ်ာက္ထားႏိုင္ပါတယ္။ subclass 590 visa ကေတာ့ အသက္ ၁၈ ႏွစ္ေအာက္ ေက်ာင္းသားေတြအတြက္ ျဖစ္ၿပီး အဲဒီဗီဇာက ေက်ာင္းသားအျပင္ အဲဒီေက်ာင္းသားကို အုပ္ထိန္းဖို႔ အုပ္ထိန္းသူ တစ္ေယာက္ကိုပါ ေက်ာင္းတက္ေနသမွ် ကာလပတ္လုံး ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ ေနထိုင္ခြင့္ေပးတဲ့ ဗီဇာအမ်ဳိးအစား ျဖစ္ပါတယ္။ အုပ္ထိန္းသူကေတာ့ အနည္းဆုံး အသက္ ၂၁ ရွိရမွာ ျဖစ္ၿပီး မိဘ ဒါမွမဟုတ္ အုပ္ထိန္းပိုင္ခြင့္ရွိသူ တဦးဦး ျဖစ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ ေက်ာင္းလာတက္တာ မဟုတ္ပဲ အရည္အခ်င္းျမင့္တင္ဖို႔အတြက္ သင္တန္းလာတက္မယ္ဆိုရင္လည္းTraining visa (subclass 407) ကို ေလွ်ာက္ထားႏိုင္ပါတယ္။ တခါ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ ေက်ာင္းၿပီးလို႔ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာပဲ အလုပ္လုပ္ခ်င္တယ္ဆိုရင္လည္း ေက်ာင္းၿပီးသူေတြကို ေခတၱေနထိုင္ခြင့္ေပးၿပီး အလုပ္ရွာလုပ္ႏိုင္တဲ့ subclass 485. ဗီဇာအမ်ဳိးအစားကိုလည္း ေလွ်ာက္ထားႏိုင္ပါတယ္။

Skilled migration

ေနာက္တခါ ကိုယ့္မွာ ရွိတဲ့ အရည္အခ်င္းေတြနဲ႔ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ လိုအပ္တဲ့ အလုပ္ကို လာလုပ္နုိင္တဲ့ Skilled migration ဗီဇာလည္း ရွိပါတယ္။ အဲဒီအစီအစဥ္ေအာက္မွာေတာ့ ၾသစေၾတးလ်ႏုိင္ငံမွာ လိုအပ္တဲ့ အရည္အခ်င္းေတြေတာ့ ရွိဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဥပမာ အင္ဂ်င္နီယာလို၊ လိုအပ္တဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ေရးကြ်မ္းက်င္သူေတြ၊ ေရနံနဲ႔ သဘာဝ လုပ္ငန္းမွာ လုပ္ကိုင္သူေတြ အစရွိသျဖင့္ လူအမ်ဳိးမ်ဳိး အရည္အခ်င္းအမ်ဳိးမ်ဳိးအတြက္ အက်ဴံးဝင္ပါတယ္။ ျပည္ပက အေထြေထြအရည္အခ်င္းရွိသူ လုပ္သားေတြ၊ ကမ္းလြန္ေရနံနဲ႔ သဘာဝ ဓာတ္ေငြ႔လုပ္ငန္းမွာ လုပ္ကိုင္သူေတြ၊ ဟိုတယ္လုပ္ငန္းက လူေတြအျပင္ ျပည္ပက စီးပြားရွင္ေတြနဲ႔ ရင္းႏွီးျမဳပ္ႏွံသူေတြလည္း အဲဒီဗီဇာကို ရယူႏိုင္ပါတယ္။ အရင္တုန္းက အဲဒီဗီဇာကို ၄၅၇ ဗီဇာလို႔ ေခၚေပမယ့္ မရွင္းလင္းမႈေတြ၊ အျမတ္ထုတ္မႈေတြ မ်ားလြန္းတဲ့အတြက္ ၂၀၁၈ မတ္လကစၿပီး ၄၅၇ ဗီဇာကို ပယ္ဖ်က္ၿပီး Temporary Skills Shortage (TSS) visa နဲ႔ အစားထိုးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ TSS visa ရရွိသူေတြအေနနဲ႔ အဲဒီဗီဇာနဲ႔ၾသစေၾတးလ်မွာ ၂ ႏွစ္ကေန ၄ ႏွစ္အထိ ေနထိုင္ အလုပ္လုပ္ခြင့္ ရရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ့ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ လိုအပ္ေနတဲ့ အရည္အခ်င္းကို ေခတၱလာေရာက္ျဖည့္ဆည္းေပးဖို႔အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။

Working holiday visas

ဆက္လက္ၿပီးေတာ့ Working holiday visa program (subclass 417) ကေတာ့ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံကို အလည္လာရင္း အလုပ္လုပ္ခြင့္ရတဲ့ ဗီဇာအမ်ဳိးအစား ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ဘုရားလည္းဖူး လိပ္ဥလည္းတူးႏိုင္ေအာင္ ဒါမွမဟုတ္ သူတို႔ရဲ့ ရိုးရာယဥ္ေက်းမႈေတြကို ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံက လူေတြရဲ့ ယဥ္ေက်းမႈေတြ ဖလွယ္ႏိုင္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးထားတဲ့ ဗီဇာျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီဗီဇာအရ အသက္ ၁၈ ႏွစ္ကေန ၃၀ ႏွစ္အၾကား လူငယ္ေတြအေနနဲ႔ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံကို တႏွစ္ၾကာ ေနထိုင္ခြင့္ရၿပီး အလုပ္ ၆ လ လုပ္ခြင့္ရွိသလို ေက်ာင္းတက္ရင္လည္း ၄ လ ၾကာ တက္ေရာက္ခြင့္ရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ စိုက္ပ်ဳိးၿခံေတြသြားၿပီး စိုက္ပ်ဳိးေရးလုပ္ငန္းမွာ အလုပ္အကိုင္ေတြ လုပ္ကိုင္ခြင့္ေပးထားေပမယ့္ မၾကာေသးခင္တုန္းကပဲ အဂၤလိပ္စကား မတတ္ပဲ အဲဒီ လုပ္ငန္းမွာ လုပ္ကိုင္တဲ့ ႏိုင္ငံျခားသား တခ်ဳိ႕ကို အလုပ္ရွင္ေတြက အျမတ္ထုတ္တယ္ ဆိုတဲ့ သတင္းေတြ ထြက္ေပၚလာပါတယ္။ အဲဒီဗီဇာအရ နယ္ေဒသမွာ အလုပ္လုပ္မယ္ဆိုရင္ ၈၈ ရက္ၾကာလုပ္ႏိုင္ၿပီး အဲဒီေႏွာက္ ၁ ႏွစ္ဗီဇာရဖို႔ ေလွွ်ာက္ထားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႔အလုပ္ရွင္ေတြက ၈၈ ရက္စာ အလုပ္အတြက္ ပိုက္ဆံမေပးခ်င္တာေတြ၊ ပိုက္ဆံအေပးနည္းတာမ်ဳိး က်င့္သုံးၿပီး တိုင္ေတာမႈေတြလုပ္ရင္ ၁ ႏွစ္ၾကာ အလုပ္လုပ္ခြင့္ ဗီဇာေလွ်ာက္လို႔ မရေအာင္ လုပ္မယ္လို႔ ၿခိမ္းေျခာက္ၿပီး အျမတ္ထုတ္တာမ်ဳိး ရွိပါတယ္။

အဲဒါေတြကေတာ့ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ ေခတၱခဏ ဝင္ေရာက္ခြင့္ေပးတဲ့ ဗီဇာေတြျဖစ္ပါတယ္။

အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ဗီဇာ

အခုဆက္လက္ၿပီးေတာ့ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ အၿမဲတမ္းအေျခခ်ခြင့္ေပးတဲ့ ဗီဇာအစီအစဥ္ေတြအေၾကာင္း တင္ျပမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ရဖို႔အတြက္ ေလွ်ာက္ထားႏိုင္တဲ့ ဗီဇာအမ်ဳိးအစား အမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိပါတယ္။ ၂၀၁၆ -၂၀၁၇ ခုႏွစ္အတြက္ လူေပါင္း ၁၉ ၀၀၀၀ အထိ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ ဗီဇာေပးဖို႔ အစိုးရက ရာထားပါတယ္။ တစ္သိန္းကိုးေသာင္းထဲမွာမွ ေနရာအခုေပါင္း ၅၇၄၀၀ ကို မိသားစုဝင္ေတြ အေျခခ်ဖို႔အတြက္ ရာထားၿပီး ေနရာ ၅၆၅ ခုကိုေတာ့ အရင္တုန္းက ၾသစေၾတးလ်မွာ ေနထိုင္ခဲ့ဖူးၿပီး ၾသစေၾတးလ်နဲ႔ အဆက္အသြယ္မျပတ္သူေတြ ျပန္လည္ အေျခခ်ေနထိုင္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ရာထားေပးပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံ နယ္ေဒသမွာ ေနထိုင္ႏိုင္မယ္ဆိုရင္ စပြန္ဆာနဲ႔ Regional Sponsored Migration Scheme ဗီဇာေလွ်ာက္ထားႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီဗီဇာက နယ္ေဒသ တေနရာရာမွာ အနည္းဆုံး ၂ ႏွစ္ေနရမွာျဖစ္ၿပီး အနည္းဆုံး ၁ ႏွစ္ေလာက္ အလုပ္လုပ္ကိုင္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီအစီအစဥ္က နယ္ေဒသမွာ ေနထိုင္တဲ့ မိသားစုဝင္ေတြအေနနဲ႔ ျပည္ပက သူတို႔ရဲ့ မိသားစုဝင္ေတြကို စပြန္ဆာေပးၿပီး အတူတူ ေနႏိုင္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္တဲ့ ဗီဇာျဖစ္ပါတယ္။ သားသမီးေတြက ၾသစေၾတးလ်မွာ ရွိရင္ မိဘေတြကို မိဘဗီဇာနဲ႔ ေခၚႏိုင္သလို မိဘေတြ ၾသစေၾတးလ်မွာ ေနထိုင္ရင္လည္း သားသမီးေတြကို သားသမီးဗီဇာနဲ႔ ေခၚႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီဗီဇာေတြအတြက္ ေလွ်ာက္လႊာစစ္ေဆးတဲ့ ကာလက ၾကာျမင့္ၿပီး သားသမီးဗီဇာက မိဘဗီဇာရဖို႔ထက္ ပိုလြယ္ကူပါတယ္။ သားသမီးဗီဇာက ၂ ႏွစ္ ၃ ႏွစ္ ၾကာေအာင္ ေစာင့္ရႏိုင္ေပမယ့္ မိဘဗီဇာ ရရွိဖို႔က ႏွစ္ေပါင္း ၅၀ ေတာင္ ေစာင့္ရႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ရဖို႔ တစ္နည္းကေတာ့ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ရသူ တဦးဦး ဒါမွမဟုတ္ ႏိုင္ငံသား တဦးဦးနဲ႔ လက္ထပ္ဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီလို လက္ထပ္ထားလို႔ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံကို လိုက္လာမယ္ဆိုရင္ ဗီဇာအတြက္ ေဒၚလာ ၆၀၀၀ ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ လိုက္လာသူ ဇနီး ဒါမွမဟုတ္ ခင္ပြန္းသည္က အၿမဲတမ္းဗီဇာရဖို႔ ၂ ႏွစ္ ေစာင့္ဆိုင္းရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ လက္ထပ္သူ ႏွစ္ဦးရဲ့ အိမ္ေထာင္ေရးၿမဲမၿမဲ ဆိုတာကို ေစာင့္ၾကည့္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ မိသားစုေတြ ေဆြမ်ဳိးေတြကို ေခၚယူဖို႔က တခါတေလ ႏွစ္ေပါင္း ၁၀ နဲ႔ခ်ီ ၾကာျမင့္တတ္ေပမယ့္ စီးပြားေရးဗီဇာနဲ႔ ေခၚရင္ ပိုၿပီး ျမန္ဆန္ေလ့ရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ၾသစေၾတးလ်နိုင္ငံမွာ လိုအပ္တဲ့ အရည္အခ်င္းမ်ဳိးနဲ႔ လုပ္ငန္းမ်ဳိး ကိုယ့္မွာ ရွိရင္ ဗီဇာရရွိလြယ္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီဇာအမ်ဳိးအစား အမ်ဳိးမ်ဳိး ေလွ်ာက္ထားႏိုင္ေပမယ့္လည္း အဂၤလိပ္စာ အရည္အခ်င္းေတြ၊ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္မႈအေပၚေတြလည္း မူတည္ႏိုင္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရး စစ္ေဆးမႈေတြလည္း ေအာင္ျမင္မွသာ ဗီဇာရရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

Refugee and humanitarian program

ေနာက္ထပ္ ၾသစၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာ အၿမဲတမ္းေနထိုင္ခြင့္ရေစႏိုင္တဲ့ ဗီဇာအမ်ဳိးအစားကေတာ့ လူသားျခင္းစာနာတဲ့ အစီအစဥ္အရ ဒုကၡသည္အျဖစ္ ၾသစေၾတးလ်မွာ ေနထိုင္ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ၂၀၁၆-၂၀၁၇ ခုႏွစ္ အတြင္း လူသားျခင္းစာနာေထာက္ထားေရး အစီအစဥ္နဲ႔ လူေပါင္း ၁၃၇၅၀ ကို ေခၚယူဖို႔ အစိုးရက ရာထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆီးရီးယားႏိုင္ငံက ဒုကၡသည္ အေယာက္ေပါင္း ၁၂၀၀၀ ကို ထပ္မံ သီးသန္႔ေခၚယူခဲ့ၿပီ ျဖစ္ပါတယ္။ ကုလသမဂၢ ဒုကၡသည္မ်ားဆိုင္ရာ မဟာမင္းႀကီးရုံး ကေန ဒုကၡသည္အျဖစ္ သတ္မွတ္ထားတဲ့ လူေတြကို အစိုးရက ေရႊးၿပီး ေခၚယူလက္ခံတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေခၚယူတဲ့အခါမွာလည္း ေဒသအလိုက္ ႏိုင္ငံအလိုက္ ဦးစားေပးၿပီး ေခၚယူတာမ်ဳိး လုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ အရင္ႏွစ္ေတြတုန္းက ျမန္မာႏိုင္ငံက ဒုကၡသည္ေတြကို ဦးစားေပးေခၚယူတဲ့အတြက္ အမ်ားအျပား ေရာက္လာတာ ရွိသလို အာဖရိကတိုက္က ေတာင္ဆူဒန္လို႔ ႏိုင္ငံက ဒုကၡသည္ေတြကိုလည္း ေခၚယူလက္ခံတာ ရွိပါတယ္။ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံကို အရင္ေရာက္လာၿပီးမွ ဒုကၡသည္အျဖစ္ သတ္မွတ္ဖို႔ ခိုလွဳံခြင့္ေတာင္းတဲ့လူေတြကိုလည္း အစိုးရက Immigration Advice and Application Assistance Scheme (IAAAS) အစီအစဥ္ေအာက္မွာ ထားၿပီး ေလွ်ာက္လႊာစိစစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ေလွေတြနဲ႔ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံထဲ ဝင္လာတဲ့လူေတြကိုေတာ့ IAAAS အစီအစဥ္ေအာက္မွာ မထားပဲ ျပည္ပမွာ ဖြင့္လွစ္ထားတဲ့ ၾသစေၾတးလ် လူဝင္မႈထိန္းသိမ္းေရး စခန္းမွာ ထိန္းသိမ္းထားပါတယ္။ ေလွနဲ႔ ေရာက္လာသူေတြကို တျခားႏိုင္ငံတခုခုက လက္ခံရင္ ၿပီးေတာ့ အဲဒီဒုကၡသည္ေတြကလည္း တျခားႏိုင္ငံတခုခုမွာ သြားဖို႔ သေဘာတူရင္ အစိုးရက အေျခခ်ဖို႔အလိုပ္ လိုအပ္တဲ့ အကူအညီေပးၿပီး ပို႔ေဆာင္ေပးေနပါတယ္။ လူသားျခင္း စာနာတဲ့ ဗီဇာကလည္း ႏွစ္နဲ႔ခ်ီၾကာႏိုင္သလို တျခားဗီဇာလိုပဲ က်န္းမာေရးအေျခအေနေပၚလည္း မူတည္ႏိုင္ပါတယ္။ လူသားျခင္း စာနာတဲ့အေနနဲ႔ ေပးတဲ့ ဗီဇာမွာလည္း subclass အမ်ဳိးမ်ဳိး ကြဲျပားေနၿပီး တခ်ဳိ႕ ဗီဇာအတြက္ လုံးဝ အခမဲ့ ျဖစ္ေပမယ့္ တခ်ဳိ႕ဗီဇာအမ်ဳိးအစားကေတာ့ က်န္းမာေရးစစ္ေဆးခနဲ႔ ေလယာဥ္ခေတြကို ကိုယ္တိုင္ ဒါမွမဟုတ္ ေဆြမ်ဳိးမိသားစုနဲ႔ ဆပြန္ဆာေတြက ေပးေဆာင္ရတာမ်ဳိးလည္း ရွိပါတယ္။

Source# SBS News http://www.sbs.com.au/yourlanguage/burmese/my/audiotrack/scettliungngnmaa-aekhkhenthiungiungliupslaa-nnnylmett-ttkhuthkmnnny-riptty?language=my